Előolvasásra kaptam ezt a könyvet, amely idén tavasszal fog megjelenni. Örömmel mondhatom, hogy egy új reménységgel bővült a magyar írók köre, a kortárs irodalom, aki nem más, mint Robert b Bednar!
Vajon ki lehet ő? A könyve sokat sejtet, élete számos részét megismerhetjük, hiszen történetéhez – nem titkolva ezt előlünk – tömérdek momentumot abból merített. Biztosan állíthatom az olvasottak után, hogy rendkívül kalandos és színes életutat tudhat maga mögött Robert.
A szerző művében a történetszálakat a karakterek szemszögeinek váltakozásával szemlélteti velünk, hol a múltban, hol a jelenben vagyunk. Elmondhatom, hogy egy roppant fordulatos és eseménydús sci-fi regénnyel gazdagodunk, ahol sohasem az történik, amire számítanánk.
Az író már a könyv elején sokkolja az olvasót, legalábbis engem oly mélyen megérintett az egyik jelenet, hogy félre is kellett tennem azt pár órára, nem bírtam tovább olvasni. Remélem, a következő részekben (mert ez a kötet egy könyvsorozat első része) választ kapunk arra miképpen kellett ez a történethez. A kezdeti traumán túllépve megembereltem magam és újra neki álltam, hogy egy új világ tárulhasson fel előttem. A részletes leírásoknak köszönhetően minden a szemünk előtt elevenedik meg, mintha csak a moziban ülnénk egy kalandos film vetítésen.
Ez tipikusan az a könyv, amit nem tudsz majd letenni, mert tudni akarod mi lesz a folytatásban. Ha őszinte akarok lenni, még haza felé sétálva a buszmegállóból is olvastam. Már most akarom a következő részt. Szerencsére idén az is megérkezik hozzánk.
Ahogyan DUXORG is tette az emberekkel, az író is csak apránként adagolja számunkra az információkat, ezzel is fenntartva az olvasó figyelmét. A karakterek sokszínűsége miatt nem tudnék kedvencet választani, mindenkiben volt valami, amiért megkedveltem, azonban hármat mégis kiemelnék:

  • Michael Lindgrent azért, amiért kitartott az álma mellett és egy igazi zseni, aki korát meghazudtolva lépett előre,
  • Eviana Gonzales McKenzie makacssága, ereje, lelkesedése és bátorsága is lenyűgözött,
  • Thomas Redford Junior csípős nyelve, gondolatmenetei és vakmerősége az, ami magához láncolja az embert.

Sokszor kacagtam olvasás közben, főképpen ha Tom szemszögéből láttuk a világot.  Evianával együtt indultam vállvetve a megpróbáltatásaira. Felettébb tetszett az a rész is, amikor Eviana, mint ausztráliai, először használja Budapest egyik gyöngyszemét a HÉV-et:

Vajon milyen okból tartották meg ezeket a szerelvényeket? – gondolkozott el magában Eviana az elavult masina kattogása, zörgésé és néha igencsak heves rázkódása közepette. Biztosan nem anyagi megfontolásból. Turizmus? Vagy a magyar nép ilyen szentimentális lenne? Ragaszkodnak a régi, nem-éppen-jól-bevált dolgokhoz? Mindegy. Csak azért imádkozott, hogy ez a rozoga gépezet tartson ki, amíg leszállnak róla.

Kitartott.

Egy helyszínt is kiemelnék. Különös abba belegondolni, hogy egy ilyen nagy létesítmény, mint a Zóna, működhet a szemünk előtt, részben elrejtve a föld alatt. Rögtön a Kaptár c. film épületkomplexumát juttatta eszembe. Vajon létezik efféle, még ha nem is erre a célra tervezve? Valaminek lennie kell…
A mai világunkban már nem áll távol tőlünk a mesterséges intelligencia (MI) megalkotása sem, hiszen nap, mint nap használjuk azt, amikor például az arcfelismerővel/ujjlenyomat olvasóval feloldjuk a telefonunkat. Na de, egy olyan MI, ami képes érezni, még ha csak külső segítséggel is, az már csúcs! Nem más, mint DUXORG, aki képes mindenkit megnyugtatni, bármennyire is feszült legyen az illető vagy nemzetekkel tárgyalni ha épp arra van szükség.
A Zóna célja maga a csoda, amely minden képzeletet felülmúl. Vajon Robert b Bednar látja a jövőnket? Az általa megalkotott világ lehet, hogy közelebb van, mit azt gondolni mernénk, vagy mégsem?!
Mindent összevetve a történet tökéletesen van kidolgozva, mind a szereplők, mind a leírások, és a cselekmény szempontjából. Ahogyan említettem fentebb, a kezdetén lévő egyik történés, számomra túl megrázó volt, ezért nagyon remélem, hogy a későbbiekben magyarázatot kapunk arra, miért kellett az a történetbe?! A folytatásban remélem, Dr. Remcsik kutatóorvosról is több információt oszt meg velünk az író. Én már nagyon várom.
Köszönöm a Mogul Kiadónak a lehetőséget. Bízom benne, hogy kellően felcsigáztalak titeket a DUXORG című könyv első részének elolvasására. Nemsokára hozom a következő könyvajánlómat addig is: „Az erő és a Wallabies legyen veletek!”

* Duxorg, azaz Dux (Latin): Vezető, Mentor + Organic (Angol): Organikus

KMKITTI05 kuponkód használatával a webáruházban további 5% kedvezményre vagytok jogosultak bármelyik termék vásárlásakor.

3 thoughts on “Robert b Bednar – Duxorg*”
  1. Én végigkísértem a mű keletkezését, s örömmel olvasom, hogy az Ön értékelése teljesen fedi az író által kívánt hatást. Remélem így lesz ez a megjelenés utáni olvasók esetében is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük