„.. a világ legkegyetlenebb küzdelméről ír, amely átível történelmünkön – a régmúltból az elképzelt, távoli jövőbe.”

Ha éppen a könyves boltban sétálsz és keresed a következő olvasmányodat egészen biztosan magára fogja vonni a figyelmedet a borítójával ez a kalandregény. Szemre való borítója hű tartalmához, ami szintén egy remek mű. Ámde fülszövege elolvasásával engem tévútra vitt. Teljesen másra számítottam és a könyv végeztével pozitívan csalódtam. Benyák Zoltán, megírja azt ami a rózsaszín felhők mögött rejlik. Az író olyan atmoszférát alkotott meg ezen írásával, amelyben a történelmi eseményekben élethűen elrejti három fő karakterét, akiket a fiktív jövőig mindenféle szerepbe belebújtat, legyen szó egy márkiról vagy akár magáról a Hasfelmetsző Jackről. Naplóregényében komoly témákra is kitér, mint például a vallás, gyilkosság. A világ két pólusát a Jó és a Rossz oldalt állítja szembe egymással. Eleinte csak utalásokkal találkozhatunk, amelyeket nem értünk még, kérdőjelekkel a fejünk fölött olvassuk tovább, hiszen nem tudod letenni, mert olvastatja magát. Azonban a második feléhez érve már minden értelmet utalás nyer. Érezhető a regényen, hogy a szerző alapos kutatásokat végzett mind a helyszínekkel, mind a karaktereket kidolgozottságával kapcsolatban.

Egy olyan könyv került a kezeim közé, amely kirángatott a komfortzónámból. Nehéz olvasmány, ami 1588-ban kezdődik az egész emberiség történelmén átívelve a távoli jövőig ugrál az időben előrefelé. A 2000-es évek felé érve egyre többször találkozik a Jó és a Rossz lélek, ezzel a momentummal azt sugallva, hogy az 1960-es évektől mennyire felgyorsult a világunk.
A Jó és a Rossz állandó viszályába egy gyönyörű lány története mindig belefonódik, azonban ő a felejtés képességét is birtokolja velük szemben. Mivel már időtlen idők óta a világon léteznek, így elég idejük volt átgondolni az értékrendjüket, hogy mit is képviselnek. Állandó viszályuk után mindig csak a pusztulás vár. De mi van akkor, ha az egyik fél már nem akarja, hogy még több és több halál ragadjon a kezéhez? Az utolsó fejezethez érve az emberiség több évszázados pusztítása utáni jövőképet tár elénk. A két ellentét közelebb kerül egymáshoz, mint eddig valaha. És lám a kuruzsló meglátta a jövőt. A hosszadalmas csata lezárásra került, az áhított végső csapás ideje eljött, de vajon ki lesz a győztes? Végül ki a Jó és ki a Rossz? A múltkor színes palettáját használva festette elénk laza ecsetvonásokkal az emberiség gyarlóságait, törekvéseit. Bármennyire is nyersen vannak feltüntetve a cselekedeteik, mégis szerethetők a karakterek. Az elbeszélések és leírások között sejtelmes utalásokra bukkanhat a szemfüles olvasó, amelyek a későbbiekben nyernek értelmet:

Világító porszemek. Alattuk egy kék gömb. Óriási. A tetején ketten ülnek.  A gömb lángol. A két alak is lángol.”

A befejezésül egy rendkívül összetett csattanó vár minket. Ahol az utolsó részt megkérdőjelezed, és ha nem figyelsz az utaló jelekre könnyen tévútra visz. Végezetül az emberiség utolsó jegyzete is megíródott, ezzel is lezárta Benyák Zoltán remek történetét. Olyan erős fordulatot sikerült összehoznia, hogy a könyv elolvasása és e kritika megírása között el kellett telnie pár napnak. Mindent összevetve nagyszerűen megírt regény, amely gondolkodásra késztet. Mondhatni groteszk, hiszen egyszerre gyönyörű és fájdalmas. Egy biztos olyan befejezést kaptunk, amely még néhány nap leforgása után is magával kísér. A fülszöveg félrevezethetősége mellett még annyit szeretnék megemlíteni ami egy kicsit zavaró lehet az olvasó számára, hogy egyes jelenetek, mint pl.: a szocialista Budapesten lévő találkozásuk kevésbé vannak kidolgozva terjedelmileg, mint a Párizsban a töltött életük. Szívesen olvastam volna még az többet és többet a rövidre zárt eseményekről. Mindazonáltal ezekkel a rövid napló bejegyzésekkel azt szerette volna sugallani, hogy mennyire felgyorsult a világunk.

Olvasd el, ha:

  • olyan kalandregényre vágysz, amely nem csak történelemhez nyúl vissza, de a sci-fi jegyeit is képviseli
  • érdekel ki győzhet a végén a Jó vagy a Rossz, vagy egyik sem?
  • szereted az olyasfajta könyveket, amelyek gondolkodásra késztetnek és nyomot hagynak benned

Bízom benne, hogy kellően felcsigáztalak titeket a Az utolsó emberig című könyv első részének elolvasására. Nemsokára hozom a következő könyvajánlómat. Ne feledd a KMKITTI05 kuponkód használatával további 5% kedvezményre vagytok jogosultak a webshop kínálatából. 

Köszönöm szépen a recenziós példányt a gyönyörű könyvjelzőkkel!

„Fel kell emelnünk a szavunkat, fel kell emelnünk a kezünket! És legfőképpen… fel kell emelni a gondolatainkat!”

One thought on “Benyák Zoltán – Az utolsó emberig”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük