Vámosi Kira: (Ne) Álljunk párba! – A legrosszabb online ismerkedő személyiségtípusok

2022-ben jelent meg a Mogul kiadó gondozásában, a szerző harmadik regényeként. A debreceni lány időt nem sajnálva hatalmas kutatómunkába fogott, amikor a rosszul elsült randik után kutakodott az interneten való ismerkedés bugyraiban. Ötezer ember valós randi élménye alapján kerülnek bemutatásra a könyvben szereplő személyiségtípusok. Minden egyes fejezet végén remek összefoglalót kapunk az adott egyéniségekről, hogy ők miként működnek a világunkban és hogyan tudjuk őket távol tartani magunktól.

Mindenekelőtt fontos kiemelnem, hogy a borítón szereplő személyek nem mások, mint Szarvas Andrea, aki 2018-ban a Miss World Hungary királynője volt és Esztergályos Patrik, aki világ- és Európa bajnok vívó. Bár szerény személyem szerint nem kedvelem azokat a borítókat, amelyeken emberek szerepelnek, mégis a könyvben rejlő mondanivaló sokat ellensúlyozott rajta.

Kirától eddig még nem olvastam, de a shop.konyvmogul.hu -val való együtt működésünknek hála lehetőségem nyílt előolvasás után a nyomatott verzióját is elolvasni.

A fő témája, ahogyan azt már említettem az online ismerkedés, amely napjaink virtuális világának egy igencsak meghatározó eleme. Mindannyian tudjuk, hogy mennyi jót és egyaránt rosszat is rejthet ez az „ajtó”, azok számára, akik belépnek rajta. Ha engem kérdeztek erről én nem vagyok ellene, hiszen a páromat is az egyik ilyen appon ismertem meg.

…és akkor lássuk is magát a történetet, amelyről előre is elnézést kérek, de már a legelején SPOILERT fog tartalmazni.

Noel és Aina egy párt alkotnak, amióta világ a világ. Együtt tervezik leélni a hátralévő életük minden egyes percét. Legalábbis amíg az egyik fiatal rá nem lép a csalfaság útjára. A szakításuk után mind a két fél online próbálja pótolni azt, amit ezzel a kapcsolattal elvesztett. Körülbelül hat évnyi szárnypróbálgatás után még sem találják az igazit. Hol szörnyű, hol vicces, hol tragikus vagy éppen megbotránkoztató randevúkat próbálnak meg átvészelni néhol több, néhol pedig kevesebb sikerrel. Rosszabbnál rosszabb találkozók után ők is eljutnak arra a szintre, hogy tapasztalatikból tanuljanak és döntéseikért felelőséget vállaljanak. Az írónő a karaktereket nem kíméli, hiszen szó szerint Aina és Noel végig szenvedik azt az időszakot, ameddig újra magukra nem találnak. Bár olyan sok megrázó élmény történik velük, hogy joggal mondhatnánk „ilyen a világon nem létezik”, de itt és most nem ezen van a hangsúly, hanem a könyv mondanivalóján.

Mindig van választásunk, mindig jogunk van nemet mondani és tovább állni. Ne az online világban akarjunk élni és hamis képet mutatni magunkról, hanem saját értéket teremtsünk. Ha csalódás ér, igen is adjunk időt magunknak a gyászolásra, a sebeink nyalogatására és ennek feldolgozására. Nem szabad elfelednünk sohasem, hogy a lelki békénket csak akkor fogjuk megtalálni, ha megtanuljuk szeretni önmagunkat. Hiszen gondoljunk csak bele, azokat a gondolatokat, amiket nap, mint nap magadat savazod, mondanád bármelyik szerettednek? Természetesen nem, hiszen egyetlen egy ember sem érdemelné meg ezeket „csúnya vagy, soha sem leszel elég jó/okos/csinos…” stb. Akkor magunknak miért mondjuk?

Ajánlom azoknak az emberek figyelmébe ezt a könyvet, akik görcsösen próbálnak kapaszkodni egy olyan dologba, amit nem szabad erőltetni, hiszen közhelyesen fog hangzani, de mindennek eljön előbb-utóbb az ideje. Tapasztalatból mondom, hogy mindig akkor kapjuk meg ezeket a dolgokat, amikor megtanuljuk azokat elengedni. Továbbá azoknak az olvasók is szívesen ajánlom, akik kacérkodnak az online ismerkedés gondolatával vagy már éppen benne vannak. Nem elrettentés céljából, hanem amiatt, hogy legyenek óvatosak, hiszen minden egyes leírt találka a regényben megtörtént.

A shop.konyvmogul.hu – A magyar szerzők webáruházában most 10% kedvezménnyel beszerezhetitek, ha használjátok az OLVASOLAMPAS kuponkódot.

Bár jelenleg a webáruház karbantartás alatt áll, de a Facebook boltban könnyedén megtudjátok itt vásárolni.

A szerzőt és munkásságát a következő platformokon tudjátok a továbbiakban figyelemmel követni:

Facebook

Instagram

Moly.hu

Tiktok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük